Sara testar MyCube

Så fick man då äntligen en invite till MyCube, Johan Stael von Holsteins ”nya” sociala nätverk. Enligt siten själv ”The social exchange where you own, control and monetize your digital life”

Nu är det ju väldigt svårt att utvärdera en tjänst när man inte har några kontakter på den och det knappt finns någon aktivitet. Tänk hur trist Facebook hade varit om det inte var för det innehåll alla dina kontakter skapar och inte minst för den feedbacken du får på sånt du själv postar. Vem fortsätter att skriva statusuppdateringar om man aldrig får den minsta lilla ”gilla” eller kommentaren.

Så funkar MyCube

Tanken med MyCube är om jag har förstått det rätt alltså ett socialt nätverk där du har dina kontakter (vänner) sparade i olika kategorier som ”kompisar”, ”kollegor” eller ”familj” etc. Precis som med andra sociala nätverk kan du välja att lägga upp statusuppdateringar (här kallat quick post), lite längre inlägg av bloggkaraktär (här kallat article) samt bilder och videos (kallat för vad det är).

Designen är avskalad (tänk snarare Facebook än MySpace) och det är enkelt att navigera sig runt på sina sidor, ladda upp innehåll och ändra sina inställningar. Man kan både like och dislike någons innehåll och man kan lämna kommentarer.

Hur många cubes kostar ditt liv?

För varje typ av innehåll du lägger upp kan du ange exakt vilka som kan se innehållet samt om det ska kosta att ta del av det. Undantaget quick post, det kan man inte ta betalt för. Betalningen sker då i form av valutan ”cube” (1 cube = 1 singapore dollar). Du kan också att välja att ta betalt olika mycket av olika målgrupper. Så din familj kanske bara behöver betala 2 ”cubes” för att få se en bild på ditt barn medans andra får hosta upp minst 5 ”cubes” för samma bild.

mycube1

Funderingar

En liten fundering är hur man ska kunna hitta sina vänner. Det finns inga av de vanliga funktionerna där man kan koppla upp sin e-postadress eller andra sociala konton för att hitta de bland kontakterna som även finns på MyCube. Du måste manuellt leta upp varje person.

En annan liten fundering är att om denna tjänst nu ska ha till syfte att användarna ska kunna sälja sitt innehåll till andra människor, varför finns inte den mest populära varan med då – musik? Det går att ladda upp videoklipp men inte musikklipp.

Användarvillkoren

De av oss som har hört Stael von Holstein prata om sin kreation vet att han trycker mycket på det att MyCube har mycket schysstare användarvillkor och att på MyCube är det minsann varje enskild individ som äger sitt innehåll. Men granskar man villkoren, vad är skillnaden egentligen?

Utdrag ur MyCubes villkor:

 1. 12. MyCube claims no ownership over any of your Personal Information or Content uploaded to the Site.
 2. 13. You agree that in order for MyCube to store, reproduce and display your Personal Information and Content on the Site, either publicly or privately in accordance with your privacy settings, you grant to MyCube a non-exclusive, transferable, royalty-free, worldwide licence (or sub-licence, as applicable) solely for these purposes.

Jämför med Facebooks:

You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your privacy and application settings. In addition:

 1. For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (”IP content”), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (”IP License”).

Vi får se hur MyCube utvecklar sig. Frågan är om folk är redo att gå vidare till nya nätverk, Facebook växer och expanderar fortfarande och Twitter blir bara större och större. En annan fråga är hur den här försäljningen av innehåll kommer att funka. Vill vi betala för en massa främlingars (eller vänners) blogginlägg, bilder och videoklipp när det finns så mycket gratis därute? Och vad är värdet av att låsa in sitt innehåll i MyCube där spridningen blir mindre än om man lägger upp det på andra kanaler. Hur ska MyCube förhindra att folk säljer någon annans innehåll? Hur ska upphovsrättsägare kunna skydda sitt material om de inte ser att någon annan säljer det på MyCube (de kanske bara väljer att sälja det till sina kontakter).

/Sara

8 kommentarer

 1. Pingback: Veckan som gick – vecka 20 « Same Same But Different
 2. Pingback: Twitter lanserar follow me-knapp
 3. Ulrica

  Jätteintressant! Jag har haft svårt att förstå vad My Cube är. Jag tycker inte Johan har lyckats förmedla det och när du tar in valutan cubes så börjar frågetecknan poppa upp.

  Ska bli intressant och se vad det kan bli av det.

 4. Micke N

  Tittade på de två utdrag som du gjort angående äganderätten till IP.
  På MyCube så har de bara rättigheten att publicera din IP på det sätt som du bestämmer.
  Medans FB har rättigheter att publicera hur de vill.

  Ganska stor skillnad.