4. Skärmtiden som rinner iväg

Läste ett inlägg av Helen Kreutz Bolander om barn och vuxna och begränsning av skärmtid. Alla som har barn idag brottas nog med frågan hur mycket barnen egentligen ska få sitta framför datorn/mobilen/ipad:en/tv.

Själv är man ju ständigt uppkopplad och gör allt mer vardagssaker via skärmen som att läsa böcker, kolla upp recept till middagen, skypa med familjen, kolla på foton, shoppa varor och så vidare. Jag plockar upp mobil/platta/dator och kollar olika saker hundratals gånger varje dag. Samtidigt som jag vill att mina barn i förskoleåldern ska lära sig hantera en iPad och det finns mycket roliga och nyttiga appar att använda så vill man ju inte att de ska sitta framför skärmen i timmar i sträck. Får 3-åringen själv välja kan det spelas Angry Birds i timmar och ofta blir det storbråk när ”paddan” väl ska stängas av.

Hur gör andra föräldrar? Har man särskilda tider och begränsade timmar som det får surfas eller spelas på? Är det nån som tillämpar en skärmfri dag eller vecka? Är det enbart särskilda appar som får användas? Hur gör man för att vara rättvis när två barn måste dela på en iPad?

Hasta luego!

/Sara

angrybirds

3 kommentarer

  1. Helen Kreutz-Bolander

    Tror det finns lika många regler och sätt som det finns familjer. I vår familj har vi olika regler olika tider. Ibland måste man tjäna in datatid. Ibland kör vi med ‘äggklocka’. Ibland datafria dagar. De enda som inte har regler är jag, min man och äldsta dottern som blir 18 i år.

  2. Pingback: Gör dataspel dig till en bättre människa? | Helen Kreutz-Bolander

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>