19. Reflektion kring att bygga personliga varumärken

Läser på Amandas blogg om vikten av att bygga sitt personliga varumärke. Idag när så mycket av våra liv, jobb, relationer och åsikter ligger ute sökbart på nätet är den bild vi (medvetet eller omedvetet) presenterar av oss själva den vi kan komma bedömas på i olika sammahang.

Å ena sidan ogillar jag lite termen ”personligt varumärke”, det för tankarna allt för mycket till en produkt eller ett företag. För det är ju inte så att vi bara ska värna om vårt personliga varumärke i relation till vår professionella roll utan det ska genomsyra allt i livet, man ska se sig som en produkt som har ett värde. Och det värdet kan delvalveras om man inte sköter sig på rätt sätt. Det finns också en risk att människor blir allt mer likriktade, ingen våga sticka ut, uttrycka annorlunda åsikter eller visa sig sårbar, för det kan påverka det personliga varumärket.

Å andra sidan ser jag på det nu mycket omtalade programmet från Uppdrag Granskning om näthat. Och då tänker jag att det här med personligt varumärke är nått som borde läras ut redan i grundskolan. Då kanske inte unga människor skulle sitta på ett publikt forum som en Facebooksida och med namn och bild kränka och hota andra människor. Jag vet i alla fall att jag aldrig skulle anställa en person som beter sig så på nätet.

2 kommentarer

  1. Amanda

    Jag håller med om vad du säger. Personligt varumärke kan bli diffust men är något som jag tror många gör gott i att bekanta sig med, därav min serie inlägg på just detta tema. Du tar upp UG från förra veckan och jag tycker det är ett mycket bra resonemang du för. Jag ser hur det anknyter till nästa del i min serie som går in djupare på rykte och tillhörighet (tribalism). Just tillhörighet är något som jag tror driver många. Detta är nog ett av skälen till att folk hakar på näthatet. Man känner att man är en del i en större kontext med gemenskap och påverkan (om vi tillåter det) som följd. Läs mitt inlägg för vidare tankar på just detta ämne! http://bit.ly/UWoX0b

    Tack för din mention Sara, och kul att du inspirerades av min text! ;D

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>