43. Allt digitalt måste inte sparas för all evighet

En artikel som har delats några gånger på Twitter i helgen är den om hur ungdomar håller på att börja tröttna på Facebook. Inte så jättekonstigt visserligen att unga flyr Facebook när både mamma, pappa och gammelmoster Hulda har ett konto idag och ska hålla på att gilla och kommentera och bjuda in till skumma appar.

Det intressanta med artikeln var emellertid hur unga istället för FB dras till tjänster som SnapChat som är en app där man skickar bilder eller videos som sen försvinner inom några sekunder. Visserligen kan man aldrig förhindra att den som kollar tar en printscreen, men annars så sparas inte bilden någonstans.

Jag finner något mycket tilltalande med den här typen av tjänst. För att sanningen är att det skvalpar omkring så mycket delar av en själv på nätet – uppladdade bilder, konversationer, blogginlägg, kommentarer, videoklipp och förutom kanske sådant som bygger nått slags professionellt varumärke (som flera års bloggande) så är det mesta övriga ganska onödigt. En bild man laddar upp är ju bara relevant under de timmarna då ens vänner ser, kommenterar och gillar den, en statusuppdatering på Facebook är bara giltig just idag. Men ändå ska det sen ligga kvar år efter år, ta upp serverutrymme och vara del av ens digitala fotspår.

Innan Facebook kom kommunicerade jag och mina vänner mest på MSN. Här kunde man bestämma om man ville spara konversationer på sin dator eller inte, och inga konversationer ligger kvar sökbara någonstans på internet. Det finns något tryggt i det, att veta att man inte behöver gå tillbaka och rensa upp.

Därför tror jag på den här typen av tjänster som Snapchat som bara är fokuserad på det vi faktiskt är ute på sociala medier för att göra: att kommunicera med andra människor, inte att skapa digitala kataloger över våra liv, relationer, rörelsemönster och konversationer.

/Sara

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>