88. Rätt att redovisa kön i årsredovisningen – gästblogg

Igår läste jag ett blogginlägg av Isabella Blondinbella Löwengrip där hon ondgjorde sig över att man är tvungen att redovisa fördelningen mellan könen i svenska årsredovisningar:

”Jag blir helt kräkfärdig på allt som har med kvotering att göra och statens inblandning om kön i företag”

Jag vet visserligen efter att ha hört Löwengrip tala på Webbdagarna att det här är en del av hennes strategi – ett blogginlägg för att provocera om dagen. Men jag tyckte ändå att hennes inlägg var värt att kommentera och bjöd då in min kollega Carina som är senior rådgivare med fokus på CSR-frågor, att göra det här:

Gästblogg av Carina Silberg

What gets measured gets done – det är väl ett argument lika bra som något. Nyckeltal och mätningar syftar ju till att kartlägga faktiska förhållanden och gärna visa på en utveckling över tid.

”Självklart vill vi allihop att fler kvinnor ska in i styrelser”, jo det säger de flesta valberedningarna men väljer ändå i större utsträckning att nominera manliga kandidater till styrelsen. Om statistiken över könsfördelning i styrelsen går på tvärsan med de intygandena från valberedningen så förlorar omvärlden tilltron till bolagsstyrningssystemet.

Visst skulle man kunna tänka sig att kravet om rapportering blir lite fånigt i en styrelse med fyra personer, men vart drar man gränsen i principfrågor? För företag som arbetar aktivt med att hitta, utveckla och främja den bästa kompetensmixen är det dessutom angeläget att visa upp kvittot på detta i form av  faktiska siffror.

Och vad är en redovisning? Visst ska det balansräknas och resultaträknas, men det är i översikt en berättelse om hur ett företag skapar värde, förvaltar värde, skyddar värde, tillämpar en strategi för att bäst utnyttja de rådande förutsättningarna och skapa möjlighet för framtida värdeskapande, och gör det bättre än alla andra jämförbara företag.

Olika externa bedömare utnyttjar olika siffror, data, underlag, narrativa beskrivningar från åsredovisningen för att bedöma om och hur företaget faktiskt lyckas med det – det kan vara aktieägare, kreditgivare, medarbetare, potentiella medarbetare, kunder eller andra intressenter. Företaget redovisar i första hand inte för sig själv, utan för ägarna och omvärlden (och ibland är det detsamma – privata bolag, statliga bolag, men det gör faktiskt detsamma).

Och i slutändan, i flera länder lagstadgar man nu om kvotering till styrelsen. I Norge måste alla börsbolag ha båda könen representerade till minst 40%, annars utgår gigantiska bötesbelopp. Transparens och rapportering ger lagstiftarna underlag att följa utvecklingen och bedöma om företagen själva ”takes care of business” eller om det är nödvändigt med lagstiftning för att säkerställa att bolagen faktiskt utnyttjar hela kompetenskapaciteten.

/Carina

9 kommentarer

 1. Pingback: Kvoteringsrant | This and that and what not
 2. Pingback: Varje företag bör ha en egen rättviseförmedlingSara Hernandez
 3. Pingback: Mina mest lästa blogginläggSara Hernandez
 4. g than

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.

  I do not know who you are but definitely you’re going to
  a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 5. tinyurl.com

  Wow that was strange. I just wrote an really long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyway, just
  wanted to say superb blog!

 6. cbd oil that works 2020

  I’m pretty pleased to discover this web site. I need
  to to thank you for ones time just for this wonderful read!!
  I definitely really liked every part of it and i also have you book-marked to see new
  stuff in your blog.

 7. cheap flights with jet2 flights

  Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that
  I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way
  I will be subscribing to your feeds and even I
  achievement you access consistently fast.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>