Charles Ramsey blir ett meme

Ingen har väl missat kidnappningsdramat i Cleveland som gjort stora nyheter de senaste dagarna: tre bröder som hållit tre unga kvinnor fångna i 10 år.

Charles Ramsey, grannen som hjälpte kvinnorna att ringa polisen och bidrog till deras flykt har med all rätt blivit hyllad i media, men också blixtsnabbt blivit förvandlad till ett meme pga av sin starka personlighet och ordval i intervjun nedan:

McDonalds var inte heller sena att hoppa på Charles Ramsey-tåget:

mcdonalds charles ramsey

Vad är det som gör att ur en sådan här tragisk historia väljs det att fokusera på det ”komiska” inslaget eller för den delen den kommersiella (kan höra McDonalds jubla åt gratisreklamen). The Atlantic Wire har skrivit om det hemska i att någon som borde hyllas som en hjälte för sin insats istället blir en tillfällig internet-stjärna för fel orsaker. Det finns också en hel del element av rasism då man väljer att förlöjliga en fattig svart man för hans ordval, utseende och konsumtionsvanor.

charlesramsey meme

Själv väljer jag att tolka det som en slags försvarsmekanism från många. Att bli kidnappad av nån galning och hållen i en källare i 10 år är ungefär något av det värsta man kan tänka sig. Istället för att bearbeta de typerna av känslor är det på något sätt (rätt eller fel) lättare att skratta åt en bifigur i hela historien. Och någonstans får man vara tacksam för att det inte är kvinnorna som (än) har blivit internet-memes.

/Sara

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>