Kvinnobrist och mansdominans – blogginlägg från 24 nov 2008

Med anledning av att Fredrik Wass m.fl initiativ #tacknej  (syftar till män tackar nej till att delta i helmanliga paneldebatter) börjat uppmärksammas i internationell media så tänkte jag att det var dags att damma av ett gammalt blogginlägget som jag skrev 24 nov 2008.

Melinda Gates Twitter Tacka Nej

Kvinnobrist och mansdominans – blogginlägg från 24 nov 2008

Bisonblog startade en debatt i förra veckan kring mansdominansen i webbranschen. Funderingarna kom under SIME-seminariumet där det som vanligt på IT-konferenser var männen som dominerade som talare och debattörer. Själv var jag inte där, men har varit på Webbdagarna några gånger och noterat samma mönster. Många män på programmet, ett fåtal kvinnor.

Jag skrev ett inlägg om detta för några månader sedan som handlade om att så många fler män bloggar, debatterar och hörs i vår bransch än kvinnor. Trots att kvinnor i övrigt dominerar i bloggosfären.

Bisons blogginlägg har i alla fall orsakat kommentarsdebatt på hans blogg som har utmynnat i en bisarr diskussion kring amerikanska cheerleaders. Kristin på whats Next har också hoppat på ämnet och beklagar sig över bristen på kvinnliga representanter i branschen.

När jag läser en del av kommentarerna på Bisons blogg slås jag av hur man tar fram argument som att tjejer inte är så intresserade av IT och att det inte finns så många kvinnor som jobbar med “datorer och sånt” och därför blir representationen av kvinnor på exempelvis IT-konferenser därefter. Visst finns det fler män än kvinnor som jobbar med ren teknik: systemutveckling, programmering och hårdvaruutveckling, men den lite diffusa “webbranschen” består ju av fler arbetsbeskrivningar än så.

Killar må dominera bland programmerarna, men när det gäller webbprojektledare, webbdesigners, konsulter med inriktning på web, webbansvariga, IT-chefer och så vidare så finns det gott om kvinnor på dessa typer av positioner. Exempelvis på vår arbetsplats har vi en näst inpå 50-50% könsuppdelning och jag har många duktiga kvinnliga kollegor som jobbar i webbprojekt på olika sätt.

För övrigt handlar inte konferenser som SIME eller Webbdagarna om ren teknologi, det handlar om affärer, kanaler och kommunikation. Tekniken är ett medel, inte ett mål och får som sådan egentligen en perifer betydelse. Det viktiga är inte att förklara exakt med vilken teknik, scriptspråk och logik man har byggt upp ett system, utan att förklara vilken affärsnytta detta system kan ge, och detta är ju intressant för fler än bara “IT-killar”.

Varför det inte är fler kvinnor som bloggar professionellt, bjuds in (eller bjuder in sig själva) som talare på webbkonferenser eller på andra sätt syns och deltar i debatten i webbranschen är en fråga med säkert flera svar. Visst finns det argument för att kvinnor måste bli bättre på att ta för sig, ta större plats och själva styra sina karriärer. Samtidigt är det upp till varje arbetsgivare att aktivt arbeta med jämställdhetsfrågor, det är inget som sker per automatik.

Situationen 2014

Så vad har hänt sen 2008? Tycker överlag att många av dessa konferenser vi pratar om har blivit bättre på att blanda talare och panelmedlemmar av olika kön, bakgrund och etnicitet. Nu senast på webbdagarna så hade man ett globalt tema och bjöd in talare från bland annat Brasilien och Nigeria. Samtidig är det väl ingen hemlighet att vi har lång väg kvar att gå när det gäller jämställdhet på arbetsplatser, i media och på olika arenor där människor kommer till tals.

Tips 25 i serien 100 tips för digital företagskommunikation:

Hur arbetar ert företag när det gäller jämställdhet och kommunikation. Vilket kön har era talespersoner och vilka får störst utrymme som tankeledare i era kanaler? En jämställd fördelning när det gäller vilka som får synas och höras påverkar både anställdas, kunders och externa intressenters bild av ert företag till det positiva. För att inte tala om att det är den rätta saken att göra!

/Sara

14 kommentarer

 1. from g

  An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a
  coworker who had been conducting a little research on this.

  And he in fact ordered me lunch simply because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending time to talk about this issue here on your web page.

 2. g https://tinyurl.com/rsacwgxy

  Its such as you read my thoughts! You appear to know a lot about this, such as you wrote the e
  book in it or something. I feel that you simply can do with
  some p.c. to drive the message house a bit, but other than that, this is wonderful blog.
  A great read. I will certainly be back.

 3. tinyurl.com

  I simply couldn’t depart your site before suggesting that I extremely enjoyed the usual info
  a person provide on your guests? Is gonna be back incessantly in order
  to check out new posts

 4. cbd oil that works 2020

  I’m extremely impressed together with your writing talents
  and also with the format in your blog. Is that this a paid subject or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s uncommon to peer
  a great weblog like this one today..

 5. webhosting

  I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog
  posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.

  Studying this info So i’m glad to exhibit that I have an incredibly
  just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I such a lot for sure will make sure to don?t forget this web site and provides it a look on a constant basis.

 6. web hosting

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering
  what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.

  Many thanks

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>