Vad innebär Datainspektionens nya direktiv för din organisation

Datainspektionen har uppdaterat sina direktiv för behandling av personuppgifter på sociala medier.

I korthet innebär det att man som organisation har ett ansvar för de uppgifterna som publiceras på ens kanaler på de typer av sociala medier där man har modereringsmöjligheter (jämför Facebook där man kan ta bort kommentarer med Twitter där man inte kan påverka sådant andra säger till en när de använder # eller @).

Kränkande personuppgifter är en sådan sak som faller under personuppgiftslagen – man får inte skriva kränkande personuppgifter på en kanal man driver. Men man är också ansvarig för att bevaka och ta bort kränkande personuppgifter som andra personer har skrivit.

Ett klockrent exempel på när en organisation brister i detta ansvar är när H&M var med på Uppdrag Granskning pga kränkande kommentarer mot en ung tjej på deras Facebooksida.

Datainspektionen råder också till att organisationer har tydliga interna riktlinjer och policies kring hur man bör moderera och hantera kommentarer på sina kanaler. Samt att man skriver på kanalen hur man hanterar kommentarer och i vilka fall man tar bort kränkande innehåll.

Tips 86 i serien 100 tips för digital företagskommunikation

I princip tycker inte jag att det här är så nya saker. Detta är råd som jag har gett mina kunder i flera år och jag tycker många företag redan har den här inställningen till hur de hanterar sina sociala kanaler.

Men – det kan alltid vara bra med en påminnelse, eller hur! Läs Datainspektionens nya direktiv här. 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>