Frukost med Klout

Igår var jag på ett frukostseminarium på Mediapilot där grundaren av Klout, Joe Fernandez talade tillsammans med sin kollega Patrick Thomas.

klout

I ärlighetens namn hade jag inte gått in på Klout på ett par år. För den som inte känner till tjänsten är den till för att mäta digitalt inflytande. Man kopplar upp sina sociala kanaler och Klout mäter av hur många interaktioner man får på det innehåll man publicerar. De använder sig 14 olika sociala medier och 400 olika typer av features, som klick, svar, likes etc. Det inflytande man har blir sen en siffra mellan 1-100. Mitt är för närvarande 45 om det säger nått. Kim Kardashian har 88…

För några år sen var det mycket snack om Klout, men det hela blev lite absurt när de ändrade i algoritmerna och folks (läs social media-bubblans) Kloutscore droppade och det var det diskussionen handlade om – inte vilken typ av inflytande som man egentligen har i världen, utan vad siffran på en sajt säger och hur orättvist det var att den plötsligt ändrades.

Nu verkar Klout satsa på kommunikation och expansion. De vill etablera sig i Sverige och de hävdar att 80% av viktigaste personer med (digitalt) inflytande i Skandinavien är med på siten.

En intressant funktion de berättade om som jag inte sett förut är en publiceringsfunktion där Klout kan ge förslag på innehåll som baserat på ens egen profil, inlägg och angivna intresseområden är relevanta att sprida. Så om du är en auktoritet inom exempelvis golf och anger att du är intresserad av sport så kan Klout föreslå golfrelaterade artiklar och blogginlägg som du kanske vill sprida i ditt nätverk.

Men det som självfallet Klout vill göra är att tjäna pengar och därför har de utvecklat Klout Perks som innebär att företag köper tillgång till ”influencers” som blir erbjudna olika förmåner, ”perks”. Klout identifierar ett företags fans och influencers och erbjuder dem via verktyget möjligheten att ta emot något – varor, biljetter, upplevelser, förhandsinformation etc. De visade exempel från McDonalds, Motorola och andra konsumentvarumärken. Förhoppningen är ju då såklart att dessa personer ska fortsätta twittra, facebooka och blogga om företaget i fråga.

Efter denna frukost kommer jag definitivt ge Klout en andra chans och kolla närmre på vad man kan göra i verktyget idag. Intressant är också om man kan hitta ett företags intressenter och andra målgrupper än kunder. Kan man identifiera potentiella arbetssökanden, viktiga analytiker, relevanta journalister m.m med hjälp av Klout?

Nån annan som har testat Klout på senaste och har nån åsikt?

/Sara

 

4 kommentarer

 1. Elia Mörling

  Tack för rapporten! Jag har testat Klout:s rekommendationer tidigare, men blev inte imponerad. De var alldeles för allmänna och tråkiga.

  Intressant med Perks… forskning visar dock att ambassadörer inte triggas av ersättning, utan av möjligheten att få ge något tillbaka. Det kan ha tvärtom effekt.

  • Sara Hernandez

   Det finns ju olika typer av ersättning – att man får ta del av förhandsinformation, få vara del i något projekt eller som du säger bidra med nått är olika belöningsformer.

   Sen tror jag absolut på att belöningar funkar på vissa, kolla exempelvis stora mode- och livsstilsbloggar.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>