En hyllning till Malena Ernman

Jag följer typ inga kändisar av typen artister, skådespelare eller tv-människor på sociala medier. Men det finns några få undantag och Malena Ernman, operasångerskan, är en av dem. Inte för att jag är intresserad av opera eller för att att jag ens har sett henne uppträda. Orsaken att jag följer Malena är att hon är en av de starkaste antirasistiska rösterna i Sverige idag och för att hon använder digitala kanaler för att föra fram sitt budskap.

När man går in på Malena Ernmans Twitterkanal handlar 95% av inläggen om att på olika sätt ta ställning mot rasism, mot näthat och för demokrati och mänskliga rättigheter. Kanske 5 % handlar om hennes karriär, framträdanden eller annat.

malena_twitter

Jag vet inte om hon jobbar efter någon planerad taktik, eller om det bara kommer naturligt, men hon är väldigt duktig på att skapa engagemang och aktivera folk på sociala medier. Exempelvis Twitterkampanjer mot SD och inläggen på Facebook som engagerar tusentals.

Det finns andra exempel på folk som använder sina sociala kanaler för att föra fram viktiga budskap istället för enbart som marknadsföringsplats för egna produkter och framträdande – som Jonas Gardell och Zara Larsson med flera. Tänk så många fler personer som skulle kunna bli påverkade om några som Filip och Fredrik helt plötsligt använde 95% av sina flöden till att motverka rasismen eller om Zlatan slog ett slag för jämställdheten och började föra fram den typen av budskap i sin app.

/Sara

Detta inlägg ingår i #blogg100 2015. Min målsättning är att skriva om 100 personer, företag, organisationer, lösningar, appar, prylar eller idéer som inspirerar mig i mitt arbete eller vardag.

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>