Facebook och Google till nytta vid katastrofer

Ibland finns det enormt stora fördelar med tjänster som Google och Facebook som samlar en stor del av världens befolkning på sina plattformar. Som till exempel i katastrofsituationer som jordbävningen i Nepal då båda jättarna aktiverar tjänster för att hjälpa folk att söka efter överlevande och enkelt kunna kommunicera status på individnivå.

Google har ju haft Person Finder sen några år tillbaka, men nu har även Facebook ett verktyg som heter Safety Check.

Här kunde jag tex se att en person jag känner som bor i Nepal har markerats som ”Safe”.

facebook_nepal

Google och Facebook har visat sig nyttiga tidigare i andra sammanhang, tex under Ebola-krisen då Facebook lanserade en insamlingskampanj. Även Google hade ett liknande initiativ där dubblade varje donation som kom via deras sida.

Man skulle önska att de tog fler sådana initiativ när det händer stora katastrofer i världen. Varför finns ingen insamling för offren i Nepal på Facebook eller Google – tex kunde man brodera ut ovanstående sida så att det även fanns direktlänkar till några av de globala hjälporganisationer som är på plats och information om hur man bidrar till deras instatser.

/Sara

Detta inlägg ingår i #blogg100 2015. Min målsättning är att skriva om 100 personer, företag, organisationer, lösningar, appar, prylar eller idéer som inspirerar mig i mitt arbete eller vardag.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>