Skaffa dig lite Vardagsmakt

Jag har nyss läst boken Vardagsmakt av retorikexperten Elaine Eksvärd. Då jag hyfsat ofta talar inför folk så är det alltid intressant att läsa på om ämnet och hämta inspiration till hur jag blir en bättre talare.

Vardagsmakt handlar inte specifikt om retorik utan mer allmänt om strategier som ger och genomskådar makt, exempelvis:

Auktoritetsmakt: Att skaffa sig makt och trovärdighet genom auktoritet – att man kan och vet mer än andra (eller kan ge sken av det). Saknar man auktoritet inom ett visst ämne kan man använda auktoritetsförstärkare – genom att tex bli rekommenderad av någon med auktoritet inom ett ämne eller genom att referera till den som har mer auktoritet.

Social makt: Den som är omtyckt, social kompetent och har en välvillig inställning till andra kan ha social makt. För att få det är det viktigt att bygga upp sitt sociala kapital, tex ens nätverk, tänka positivt om folk (ha inställningen att man kan lära sig nått av alla) och vara bra på att ge andra beröm och uppskattning.

Tystnadsmakt: Ibland är det den som inte skriker högst utan som är eftertänksam, lugn och tyst som vinner förhandlingarna.

Pengamakt, sensationsmakt, sanningsmakt, utseendemakt, löftesmakt, skrämselmakt och kunskapsmakt gås också igenom i boken.

Några saker tog jag med mig från hennes bok som jag vill jobba på hos mig själv:

– Att använda auktoritetsfrämjande uttryck när jag talar. Dvs inte säga ”kanske man kan tycka”, utan ”jag tycker!”.

– Att bli bättre på att memorera namn och människor.

– Bli bättre på att visa uppskattning och ge folk beröm.

– Att lyssna mer och prata mindre i vissa sammanhang.

– Att väcka nyfikenheten när jag föreläser genom att använda sensationsmaktsknepet: ”nu ska berätta nått som inte många vet…”.

image

/Sara

Detta inlägg ingår i #blogg100 2015. Min målsättning är att skriva om 100 personer, företag, organisationer, lösningar, appar, prylar eller idéer som inspirerar mig i mitt arbete eller vardag.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>