Intranäts-trender att hålla koll på

_DSC0024

Igår hade två av mina kollegor – Tommie Cau och Richard Iohnson ett frukostseminarium hos oss på Comprend som handlade om intranät.

Trenden har gått ifrån att intranätet har varit en plats för information till att man för några år sedan skulle prata om sociala intranät – målet var ett internt Facebook. Idag menade Richard Iohnson att det snarare handlat om att skapa behovsanpassade intranät där sociala komponenter är en del (men behöver inte vara det dominerande syftet).

Morgondagens intranät är ”the extended workplace” – där det vi idag kallar intranätet ska vara något som man sömlöst kan använda i sin arbetsvardag och där filtrerat innehåll levereras när och var man behöver den. Internet of things kommer också att behöva beaktas i detta.

Här är några av trenderna som Richard pratade om:_DSC0031

Tommie Cau pratade om generation Z – de unga som kommer ut i arbetslivet i detta decennium. De har växt upp inte bara med internet utan även med smartphones, appar och e-handel. Det finns en fördom kring dem att de skulle vara lata, men det stämmer inte. Däremot är de vana vid personaliserade, snabba tjänster och de kommer inte att tolerera digitala begränsningar i sitt arbete, då tröttnar de och går vidare.

Det finns statistik som säger att 45% av unga arbetssökanden hoppar av jobb-applikationsprocessen för de inte orkar ta sig igenom tröga webbplatser och HR-system.2015 statsjänsteman twitter

Man måste börja se till de anställdas användarupplevelse när det gäller interna system som intranät, affärssystem, tidrapporteringssystem och andra verktyg. Detta är en viktig utmaning för alla som jobbar med internkommunikation och IT-frågor framöver.

/Sara

Detta inlägg ingår i #blogg100 2015. Min målsättning är att skriva om 100 personer, företag, organisationer, lösningar, appar, prylar eller idéer som inspirerar mig i mitt arbete eller vardag.

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>