Från slacktivism till äkta engagemang

Denna vecka har man bevittnat hur svenska folket faktiskt reser sig och gör skillnad – på riktigt. Kriget i Syrien är inne på sitt femte år och konflikterna i Nordafrika och Mellanöstern bara intensifieras. Bilder från flyktingläger och rapporter om kapsejsade skepp på Medelhavet har blivit vardagsmat och även om många på olika sätt bidrar genom pengar och volontärverksamhet så har nog engagemanget dalat.

Men denna vecka hände något. Kanske var det bilderna på 3-åriga Aylan som druknade i flyktförsöket från Syrien eller alla rapporter om eller så var det den virala videon av Hans Rosling som läser lusen av en dansk reporter angående tillståndet i världen. Aftonbladet startade kampanjen Vi hjälper och det privata initiativet Vi gör vad vi kan har dragit in 5 miljoner på 2,5 dagar. På söndag sker manifestationen Refugees Welcome i Stockholm (och säkert på andra ställen i Sverige och Europa) och 12 000 pers har signat upp sig för att delta.

Många organisationer har ju också intensifierat sina kampanjer på senaste. UNHCR samlar in hjälp till Medelhavet. Rädda Barnen har drivit kampanjen #otyst i några månader nu – för att inga barn ska behöva dö på Medelhavet och man har fått in 66 000 påskrifter. Röda Korset lockar nya volontärer med en sång och hashtagkampanjen #integrationipraktiken.

Det är nu det händer, det är kanske nu det vänder och vi får hoppas att det ger ringar på vattnet så fler kan få chansen att komma fram till tryggheten och bort från krig, på ett värdigt och mänskligt sätt.

Sara

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>