Var är brudarna? Rapport från #ind15

ind15_a

Var är brudarna? Ja, detta var den stora frågan på det pass jag valde på dagens Internetdagarna. Var är alltså kvinnorna inom IT-branschen, varför finns det så få kvinnliga utvecklare, varför söker så få tjejer IT-utbildningar och varför får kvinnliga entreprenörer en försvinnande liten del av riskkapitalbolagens techinvesteringar?

Detta är frågor som jag avhandlade tillsammans med ett antal kvinnor i branschen i Almedalen i somras, bland annat Gitta Willén, som också var talare och debattör idag. Hon berättade om hur hon redan för 17 år sen jobbat för att synliggöra kvinnor inom techbranschen och skapa rum för separatistiska möten IT-kvinnor emellan. Lite deprimerande att hon fortfarande behöver ställa samma fråga:

ind15_c

Men det fanns såklart ljusglimtar och förslag till lösningar. Grundarna av Tjejer Kodar berättade om hur deras nyfikenhet och intresse för att lära sig kodning ledde dem till att starta programmeringskurser för just tjejer och hundratals står nu på kö för att få gå kurserna. Det pratades också om hur man behöver skärskåda sig själv och sina fördomar – särskilt i rekryteringssammanhang för att kunna lägga undan förutfattade meningar om VEM som är en äkta entreprenör, skillad utvecklare eller möjlig chef.

Dagens barn och ungdomar är såklart också en viktig nyckel och vi fick höra att det pågår ett initiativ på uppdrag av regeringen att kolla på möjligheten att införa programmering som del av läroplanen framöver.

Så vi får hoppas på att vi om 17 år slipper ställa frågan: Var är brudarna? Å andra sidan kanske vi istället i framtidens robotsamhälle kommer att ställa frågan: Var är människorna?

ind15_b

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>