Stoppa reptilhjärnan – stoppa näthat

5/1oo digitala initiativ som gör världen bättre: ReThink

Läste imorse i DN lördag om hjärnforskaren Katarina Gospic som bland annat pratade om varför folk inte kan bete sig på nätet utan hatar, hotar, trollar och trakasserar. Bland annat handlar det om belöningssystemet i hjärnan som gör att vissa människor mår bra av att trycka ner andra – och eftersom det är så enkelt på nätet, det sällan blir konsekvenser och man inte heller behöver bli konfronterad med mottagarens omedelbara känslor, ansiktsuttryck eller omvärldens censur är det lätt att göra det.

dntext

 

Detta får mig att tänka på Trisha Prahbu, en tonåring som uppfann lösningen ReThink. Jag läste om henne för något år sen – hur hon uppfann en app för att motverka nätmobbing. Denna app känner igen vissa ord som ofta förekommer när det gäller näthat och mobbing och frågar snällt den som skriver om den är säker på att den vill posta kommentaren.

Genom att frågan poppar upp så får den som skriver en paus när reptilhjärnan går på och man bara söker den där snabba belöningen. Förhoppningen är att den som tänkte trycka på skicka får en extra chans att tänka igenom sitt beslut.

Jag vet inte hur lösningen funkar i praktiken, det är som sagt en app och det är upp till varje person att välja att ladda ner den eller inte. Men principen skulle lätt kunna återanvändas på alla sociala forum och bloggar. Det kanske vore nått för Mark Zuckerberg att tänka ett extra varv på nu när han verkar vara så inriktad på att värna om användarnas trygghet.

Trishas TED talk på ämnet:

Ambitionen med Blogg100 2016 är att skriva om 100 initiativ som kretsar kring att göra världen bättre med hjälp av digital kommunikation eller digitala medel. Startups, social good initiativ, Facebooksidor för volontärer, kreativa insamlingsmetoder, crowdsourcing, crowdfunding med mera.

7 kommentarer

 1. https://tinyurl.com/rsacwgxy g

  Hi there! Do you know if they make any plugins to help
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good success. If you know of
  any please share. Thank you!

 2. cbd oil that works 2020

  Please let me know if you’re looking for a article
  author for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write
  some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Thanks!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>